Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Cel studiów

Studia mają na celu przygotowanie nauczycieli różnych specjalności do prowadzenia zajęć z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka w szkołach ponadpodstawowych a także przygotowanie do podejmowania samodzielnej aktywności twórczej i działalności edukacyjnej w szkolnictwie i innych ośrodkach edukacyjnych z przedmiotów objętych programem studiów. Celem studiów jest również świadome posługiwanie się wiedzą teoretyczną oraz praktyką z zakresu Technologii Żywności i Żywienia Człowieka  zdobytą w trakcie studiów.

Adresaci

Studia podyplomowe Technologia Żywności adresowane są do osób posiadających uprawnienia nauczycielskie.

Ramowy program

Program studiów podyplomowych Technologia Żywności i Żywienie Człowieka spełnia wymogi określone w załączniku nr 1 do Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dn. 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela, dotyczące zakresu zajęć i minimalnej ilości godzin przygotowania merytorycznego i dydaktycznego do nauczania kolejnego przedmiotu.

Alergie pokarmowe
Analiza i ocena jakości żywności
Bezpieczeństwo produkcji żywności
Bioróżnorodność w żywieniu dzikie zioła
Edukacja żywieniowa
Higiena i toksykologia żywności
Marketing żywności i żywienia
Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych
Mikrobiologia żywności
Nowoczesne formy rekreacji a kształtowanie sylwetki
Podstawy chemii żywności i biochemii
Podstawy dietetyki
Podstawy żywienia człowieka
Pracownia dietetyki i żywienia
Praktyka
Przechowalnictwo żywności
Przetwórstwo żywności
Psychologia żywienia
Technika i organizacja obsługi konsumenta
Technika i technologia produkcji potraw
Towaroznawstwo artykułów spożywczych
Zastosowanie tablicy interaktywnej w edukacji
Żywienie w sporcie
Seminarium dyplomowe

Forma zaliczenia :Test z wybranych zagadnień programowych, praca dyplomowa,praktyki
 

Ilość godzin : 388

Ilość semestrów : 3

 

Aktualności

KONTAKT

Wydział Nauk Stosowanych w Chojnicach
ul. Świętopełka 3
89 - 620 Chojnice
tel. 513 146 624
chojnice@byd.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco i otrzymuj najnowsze informacje

PARTNERZY WSPÓLNIE TWORZYMY JAKOŚĆ

  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • LOGON SA
  • Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA Holding
  • BZWBK
  • Mobica
  • PIT
  • Sunrise System
  • Pracuj.pl
  • Rewital
© 2024 Wyższa Szkoła Gospodarki