Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Cel studiów
Studia mają na celu przygotowanie nauczycieli różnych specjalności do prowadzenia zajęć z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka w szkołach ponadpodstawowych a także przygotowanie do podejmowania samodzielnej aktywności twórczej i działalności edukacyjnej w szkolnictwie i innych ośrodkach edukacyjnych z przedmiotów objętych programem studiów. Celem studiów jest również świadome posługiwanie się wiedzą teoretyczną oraz praktyką z zakresu Technologii Żywności i Żywienia Człowieka zdobytą w trakcie studiów.
Adresaci
Studia podyplomowe Technologia Żywności adresowane są do osób posiadających uprawnienia nauczycielskie.
Ramowy program
Program studiów podyplomowych Technologia Żywności i Żywienie Człowieka spełnia wymogi określone w załączniku nr 1 do Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dn. 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela, dotyczące zakresu zajęć i minimalnej ilości godzin przygotowania merytorycznego i dydaktycznego do nauczania kolejnego przedmiotu.
Alergie pokarmowe
Analiza i ocena jakości żywności
Bezpieczeństwo produkcji żywności
Bioróżnorodność w żywieniu dzikie zioła
Edukacja żywieniowa
Higiena i toksykologia żywności
Marketing żywności i żywienia
Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych
Mikrobiologia żywności
Nowoczesne formy rekreacji a kształtowanie sylwetki
Podstawy chemii żywności i biochemii
Podstawy dietetyki
Podstawy żywienia człowieka
Pracownia dietetyki i żywienia
Praktyka
Przechowalnictwo żywności
Przetwórstwo żywności
Psychologia żywienia
Technika i organizacja obsługi konsumenta
Technika i technologia produkcji potraw
Towaroznawstwo artykułów spożywczych
Zastosowanie tablicy interaktywnej w edukacji
Żywienie w sporcie
Seminarium dyplomowe
Forma zaliczenia :Test z wybranych zagadnień programowych, praca dyplomowa,praktyki
Ilość godzin : 388
Ilość semestrów : 3